A vagyonvédelem és egy elhanyagolt fenyegetésforrás

Régi tévhit a vagyonvédelem terén, hogy a fenyegetések kívülről érkeznek, és elsősorban ezekre kell védekező eszközökkel és eljárásokkal felkészülnünk: mintha a várfalon állva vernénk vissza az „idegen” ellenséget. Holott a tapasztalat azt mutatja, hogy komoly kockázati tényezők és veszélyforrások rejlenek a cégeken belül is: éppen ott, ahol senki sem számítana rájuk.

 

Amire sok helyen nem terjed ki a vagyonvédelem

 

Tabutémának számít, hiszen senki sem szívesen gondol arra, hogy éppen a legközelebbi munkatársai, alkalmazottai és bizalmi emberei irányából érheti biztonsági fenyegetés. Pedig a „kígyót melengetek a keblemen” jelenség gyakoribb, mint hinnénk.

 

Sokkal több lehetősége és nagyobb helyszíni tájékozottsága van a fizikai vagy szellemi lopáshoz a cégénél dolgozó személyeknek, mint a külső betolakodóknak. Emellett pedig ott van a kísértés szubjektív tényezője is: az ember rendszerint azt kívánja meg, amit nap mint nap lát, ami „az orra előtt van”, és nem azt, ami távolinak és elérhetetlennek tűnik számára.

 

Mi következik ebből? Egy elv, amit úgy foglalhatnánk össze, hogy „jó dolog a bizalom, az ellenőrzés viszont még jobb”. Más szóval arra kell törekedni, hogy a vállalatnál uralkodó bizalmi légkört a korszerű biztonsági intézkedések, megelőző eljárások és vagyonvédelmi intézkedések is alátámasszák.

 

Hogyan és mit lophatnak saját alkalmazottaink?

 

Az emberi természet része, hogy hamar „megmelegszünk”, azaz otthonosan kezdjük érezni magunkat egy-egy helyen.

 

A cég által az alkalmazottaknak szabadon felkínált extrákról a tulajdon érzése hamarosan kiterjed az anyagi javak szürke zónájára, pl. az irodaszerekre. Ezekből bizonyos keretek között mindenki szabadon kiszolgálhatja magát – a munkavégzés érdekében –, de sok esetben nemsokára az tapasztalható, hogy több papír, írószer stb. fogy annál, ami a cég munkájához, az eredményes termeléshez kellene.

 

Ez azonban csupán az anyagi javak lopásának egyszerű esete. A (fizikai és szellemi) vagyonvédelem modern eszközei emellett kiterjednek még legalább két gyakori értékre, amiből az alkalmazottak előszeretettel és sok esetben a lebukás veszélye nélkül „kiszolgálják magukat”.

 

Az egyik a munkaidő, amit igen könnyű jogtalanul eltulajdonítani pusztán azáltal, hogy nem dolgozunk teljes erőbedobással. A másik pedig mindazon szellemi javak összessége (pl. ügyfelekre vonatkozó kapcsolati adatok, levelezőlisták stb.), amikről elegendő csupán másolatot készíteni ahhoz, hogy a magunkévá tegyük őket – és a változatlanul megmaradó eredeti példányon meg sem látszik a lopás.

 

Mit tehet Ön annak érdekében, hogy a lopás belső, alattomosabb formáit is kizárja? Forduljon hozzánk, és mi elérhetővé tesszük az Ön számára a legújabb megoldásokat a vagyonvédelem terén!

Recommended Posts