Biztonság és védelem: a vagyonőr legfontosabb kötelességei

Vagyonőrt, biztonsági őrt szeretne szerződtetni, de nem tudja pontosan, mit kérhet számon rajta? Netalán a vagyonőr foglalkozást nézte ki magának, de előbb szeretné alaposabban megismerni, hogy mit is feltételez?

 

A vagyonőr foglalkozás lényege a leginkább egy összehasonlításból kiindulva ragadható meg.

 

A bűnüldöző szervek és a vagyonőr /biztonsági őr közötti különbség

 

A rendőrök és egyéb hivatalos bűnüldöző szervek kiképzése arra vonatkozik, hogy akkor lépjenek közbe, ha valamilyen bűntény vagy erőszakos cselekmény történik – lehetőleg annak lezajlása közben vagy pedig válaszképpen.

 

Mivel a tettre érkező „feleletről”, reakcióról van szó, a biztonsági fenyegetéseknek ez a megközelítése reaktívként írható le.

 

A biztonsági őr/ vagyonőr szakma lényege ezzel szemben, hogy preventív, vagyis megelőző. Ideális esetben az őr puszta jelenlétével semlegesíti a potenciális veszélyforrásokat, jó előre azonosítja a lehetséges fenyegetéseket, valamint kezeli és/vagy jelenti a tapasztalt rendellenességeket.

 

Mit kell tennie a biztonsági őrnek/ vagyonőrnek?

 

Ebből az alapvető jellegzetességből, a preventivitásból erednek a vagyonőr legfontosabb kötelezettségei.

 

  • Legyen jól látható: az őrök jelenléte elrettent a bűncselekmények elkövetésétől, illetve legalábbis csökkenti azok gyakoriságát.

 

  • Legyen éber: a biztonsági őr feladata az is, hogy a figyelmével radarként pásztázza környezetét, és bármilyen rendellenességre, szokatlan jelenségre reagáljon.

 

  • Gyors és szakavatott reakció krízishelyzetben: az vagyonőr az, aki a különféle válságszituációkra fajtáik szerint reagálni tud, mivel ismeri a problémaelhárításra vonatkozó, ajánlott „forgatókönyveket”.

 

  • Jelenteni és elemezni: éberségéből az őr a veszély elmúltával sem engedhet, mert csupán akkor lehetünk biztosak benne, hogy „levontuk a tanulságot” a krízishelyzetből, ha annak elemzésébe az illetékes hatóságokat (pl. rendőrség, tűzoltóság) is bevontuk.

 

  • Segítséget kérni: számos olyan helyzet adódhat, amikor a biztonsági őr egymagában nem tud megbirkózni a felmerült problémával. Mivel az öncélú „hősködés” senki számára sem célravezető, ilyenkor az őrt az különbözteti meg a helyzet többi szereplőjétől, hogy a felmerült körülményekre jobb rálátással rendelkezik, és pontosan tudja, miként érhető el a gyors és hatékony segítség.

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha érdekli ez a munkakör – és akkor is, ha cégéhez ideális vagyonőr munkatársat keres!

 

 

Recommended Posts