IT biztonság és „a dolgok internete” – az Ipar 4.0 kihívása

Számoljunk csak utána! Az első ipari forradalmat maga a mechanizáció, a víz- és gőzmeghajtású gépek bevezetése jelentette. Ezt követte a második, az elektromos áram használatán alapuló, futószalagos tömegtermelés, majd pedig a számítógépek használata (ami már az IT biztonság kérdését is felveti) – így most éppen a 4. forradalomnál tartunk: innen a sokat emlegetett Ipar 4.0 elnevezés.

Mi jellemzi ezt az új fejlődési szakaszt? És főleg: vajon milyen elvárásokat, kockázatokat és kihívásokat támaszt a döntéshozókkal, cégvezetőkkel szemben?

 

Az Ipar 4.0 esetében minden az IT biztonság megteremtésén múlik

 

– így foglalható össze röviden a válasz a második kérdésre.

 

Mert egyrészt, hogy az első kérdéssel kezdjük, az új korszak előnyei kétségtelenek. Minden mindennel online hálózati kapcsolatban áll, és létrejön a „dolgok internete” (angolul: Internet of Things, rövidítve: IoT). Ez egy okos rendszer, amelyben az elektronikai eszközök képesek felismerni a továbbított információt és azt egy internet alapú hálózaton a többi másik eszköznek kommunikálni.

 

Az eredmény? Gyorsabb és hatékonyabb termelés, villámgyors átvitel akár nagy tömegű adatok esetében is.

 

Csakhogy az előnyök mellett másrészt nyilván ott van a kockázat, elsősorban az IT biztonság problémája is. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy mit jelentett régebben, és mit feltételez ma az Ön céges adatai, az évek során felhalmozott gyakorlati tudása (angolosan: a know how) védelme.

 

Az Ipar 4.0 eljövetele előtt egy megbeszélésre, szakmai találkozóra akár egy polcnyi dossziét is magunkkal kellett volna cipelni ahhoz, hogy minden részletesen átlátható és érthető legyen. Ezek az adat- és információátvitel kapcsán általában is érvényesülő akadályok – lassabb kommunikáció a cégek között, nehézkesebb munkavégzés stb. – azonban a biztonság illúzióját is megadták.

 

Ma az egész polcnyi dosszié, sőt akár még ennél jóval több is elfér egy egyszerű pendrive-on, sőt akár a vállalaton kívülről is (pl. otthoni irodákból vagy más vállalatoktól) könnyedén elérhető az internetes, felhő alapú rendszerekben.

 

Hatékonyság és sebesség ide vagy oda, de a megfelelő IT biztonsági óvintézkedések nélkül ez azt jelenti, hogy az Ön legértékesebb kincse: szakmai tudása, kapcsolatai és stratégiai tervei mind-mind ki vannak téve a lopás veszélyének és a rosszindulatú támadásoknak.

 

Persze ilyen helyzetben a válaszok sem váratnak magukra. Hogy csak a magyar vonatkozásoknál maradjunk, itt van például a székesfehérvári székhelyű Seacon Europe szoftvere, az I4Log, amely nem csupán biztonsági problémákat old meg, hanem intelligens adatgyűjést és -elemzést tesz lehetővé, valamint döntéstámogatást nyújt, így igazi 4.0-ás ipari eszközt kínálva a minőségbiztosítás, optimalizálás és energia/anyag felhasználás területén.

 

Kíváncsi rá, hogy mit tud ez a rendszer? Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy megismerje az Ipar 4.0-ra méretezett hatékonyságnövelő és IT bizonsági megoldásokat!

 

 

 

Recent Posts