Szakértői tippek az egyéni adatvédelemhez

Ha Ön is rendszeresen használja az internetet – manapság ki az, aki nem? –, akkor az adatvédelemről is gondoskodnia kell.
Ehhez nem kellenek feltétlenül költséges szoftverek, hanem a már meglevők ésszerű kezelése és néhány számítógép-használati alapszabály betartása szükséges.

 

 

Minimális szabályok az egyéni adatvédelemhez

 

 

  • Tartsa az operációs rendszerét és az összes szoftverét naprakészen!

 

 

Kétségtelenül bosszantó, amikor az állandó frissítések foglalják le a számítógép kapacitását, és – mint a dal mondja – „a homokóra csak pereg, pereg” a monitoron. De ezek az update-ek nem csak a funkcionalitás, hanem az adatvédelem szempontjából is életbevágóak, mert sok esetben a szoftverjavítások a sebezhetőség csökkentésére irányuló megoldásokat tartalmaznak.

 

 

  • Használjon komplex és egyedi jelszót mindegyik fiókjához!

 

 

A New Yorker magazin egy nemrég megjelent karikatúráján a hackerek egy pincében beszélgetnek. „Képzeld – újságolja az egyik –, éppen 10 000 egyéni fiókot sikerült feltörnöm azzal a kombinációval, hogy 12345…” 🙂

 

Születésnapunk, nevünk (vagy cégünk neve), valamint a szintén közkedvelt asdfg kombináció a további ellenpéldák. Ezek eltalálásához még a kezdő hacker részéről sem szükséges különösebb telepatikus képesség!

 

Ehelyett absztrakt jelszavak, betűkön és számokon kívül különleges karaktereket is használó, egyedi kódok szükségesek az adatvédelem érdekében. Fontos ennél a minimumszabálynál az „egyedi” minősítés is – vagyis még véletlenül se használjuk ugyanazt a jelszót a Facebook-fiókunkhoz, mint a bankszámlánkhoz való internetes hozzáféréshez, nehogy a behatolók egyszerre törjenek át minden fronton.

 

 

  • Minimalizálja a tárolt adatokat biztonságos archiválással!

 

 

Az adatvédelem harmadik minimális szabálya nem csupán informatikai eszközeit óvja meg az adatkáosztól, hanem a támadó számára potenciálisan rendelkezésre álló adatokat is minimalizálja. A kényes vagy kritikusan fontos adatok ideális tárhelye ugyanis semmiképpen sem az az eszköz, amit az internet zavaros vizeire bocsátunk! Sokkal jobban megfelelnek erre a célra az offline tárolóegységek, amiken az illetéktelen felhasználás ellen is megfelelően titkosított adatok sokkal nagyobb biztonságban lesznek.

 

Ne adjon esélyt a hackereknek!

 

A fenti, egyéni szintű óvintézkedések természetesen csupán a digitális biztonságunk minimumát jelentik. A hackertámadásoknak naponta kitett, nagyobb vállalatok és szervezetek esetében ennél több szükséges. Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha az Ön számára is fontos az adatvédelem!

 

Recommended Posts