Vagyonvédelem és szellemi tulajdon

 

 

Önnek mi jut eszébe elsőre a vagyonvédelem hívószóra?

Sokan a vagyonvédelem alatt csak a tárgyak, eszközök védelmét értik. Pedig napjaink információs társadalmában a vagyonunk legalább ugyanannyira fontos része a szellemi tulajdon, így az adatok védelme is legalább annyira fontos.

 

 

Információs gazdaságban élünk, olyan (egyre inkább „posztindusztriálisként”, azaz  „ipar utániként” leírható) társadalomban, amelyben az információ birtoklása, terjesztése, kutatása, illetve általában a használata felértékelődik, sőt hovatovább a gazdaság legfontosabb részévé válik.

Mi jellemzi vajon ezt a korszakot és a rá jellemző legfontosabb értékek védelmét?

21.századi vagyonvédelem

Korunk egyik legfőbb jellemzője a gazdaságot is uraló kódok, adatok és szellemi javak mindeddig példátlan elterjedése.

Ha vagyonvédelemről esik szó, azért is kell ezekre fokozottan figyelnünk, mert a jelenlegi körülmények közepette az információ különleges értékké vált, és annak birtoklása gazdasági hatalommá válhat.

 

Némi túlzással szinte az is állítható, hogy a „csupán” anyagi javak megszerzésében érdekelt fizikális betolakodókhoz képest ma már sokkal inkább a hackerektől, adattolvajoktól, információs szabotőröktől kell tartanunk, akik az egyszeri kézzelfogható lopáshoz képest sokkal nagyobb és maradandóbb károkat okozhatnak.

 

Megfelelő infrastrukturális háttér nélkül természetesen nem beszélhetünk információs gazdaságról sem, de a tendencia egyértelmű: a jövő gazdasági növekedésének irányát nem csupán a tárgyak rendszere, hanem az információ biztonsága és gyors rendelkezésre állása fogja meghatározni.

 

Friss tipp az adatbiztonsághoz: az I4Log keretrendszer

 

Ha pedig vagyonvédelemről és az adatok biztonságáról esik szó: mindkettőhöz ajánlható az I4Log keretrendszer. Ez az informatikai támogató alkalmazás gyártósori adatgyűjtést, adatelemzést és döntéstámogatást nyújt a gyártásfelügyelet és gyártásbiztonság számtalan területén, kiegészítve a minőségbiztosítástól kezdődően a karbantartás-optimalizáláson át egészen az energia- és anyagfelhasználásig és az adatok biztosításáig.

 

Ennek a korszerű rendszernek köszönhetően a gyártás vagy szolgáltatás összes lépése, az alapanyagok és a termékek mozgása, a termelésirányítás és az értékesítés folyamatai, valamint az ehhez tartozó információk is mind-mind biztonságban lesznek, és amikor csak szükséges, azonnal rendelkezésre állnak.

 

Tudjon meg többet itt a szellemi értékeket is magában foglaló, modern gyártásmonitoringról és vagyonvédelemről !

 

 

Recommended Posts