A védelem embere: a jó biztonsági őr 6 ismérve

biztonsagi orEgy rosszmájú vicc szerint néhol azért vannak biztonsági őr, hogy az erősen belökött ajtó ne csapódjon a falnak. A biztonságtechnika és a vagyonvédelem mára Magyarországon is különös jelentőségre tett szert, a biztonsági őrök munkája pedig összetettebb, mint valaha.

Támadás erőszak nélkül?

A vállalkozásokat többféle veszélytől, külső és belső atrocitásoktól egyaránt meg kell védeni. Ennek eszközei a technikai eszközök és berendezések (riasztók, kamerák, érzékelők és komplex rendszerek), illetve az élőerős védelem, őrök, ellenőrök, biztonsági őrök alkalmazása. Ideális esetben e kettőt kombinálják.

Sok baj megelőlegezhető, ha a megrendelő és a biztonságtechnikai vállalkozás előre feltérképezi a várható veszélyeket és támadásokat, és ennek alapján rögzítik, milyennek kell lennie a tökéletes védelemnek. A védelem sarkalatos ponta az élőerős őrzés – az emberi közreműködés ugyanis nélkülözhetetlen.

Miről lehet felismerni a jó biztonsági őrt?

 1. Elsőrendű feladata a megelőzés
A biztonsági őr feladata megvédeni a megbízója által kijelölt értékeket, személyt, illetve személyeket. Ezért a legfontosabb hangsúly a várható incidensek, bűncselekmények megelőzésére tevődik. Ha nincsenek incidensek vagy bűncselekmények, az éppen annak a jele, hogy az őr tökéletesen végzi a feladatát, és nem annak, hogy teljesen felesleges a jelenléte.

 2. Láthatóság
A biztonsági őr vizibilitása azért lényeges, mert elrettentő hatása van. Bizonyított tény, hogy a biztonsági őrnek a puszta jelenléte is megzavarja a bűnelkövetők akcióit. Meghiúsulnak a lopási, rongálási kísérletek, a személyek elleni erőszakos cselekmények. Ezért ajánlott mindig jól látható pozíciót felvennie.

3. Éberség
A szokatlan események és a váratlan hanghatások fel kell, hogy keltsék a biztonsági őr figyelmét. Ha abból indulunk ki, hogy a megelőzés az elsődleges feladata, a jó munkavégzés éberséget, jó megfigyelőképességet követel. A védelemmel megbízott személyek minden olyan cselekvést tekintsenek gyanúsnak, amelyiknek célja elvonni a figyelmüket a feladatuktól. Különösen azért, mivel a figyelemelterelés egy bűncselekmény tervének része is lehet.

4. Megfigyel és jelent
Ha incidensre, bűncselekményre kerül sor, a biztonsági őr feladata a különleges események közbeni és utáni megfigyelés és jelentés. Incidens alatt:
– Nyugodtnak kell maradnia
– A megfigyelésre és a tények pontos rögzítésére kell koncentrálnia
– Jelentenie kell a rendőrségnek, illetve a megbízójának

5. Segítséget szerez
Veszélyes körülmények között, amilyen a rablás, betörés, fegyveres támadás, a biztonsági őrnek segítségre lesz szüksége a gyanúsítottak semlegesítésében. Ennek első lépése a rendőrség azonnali értesítése.

6. Jó csapatjátékos
A biztonsági őrnek jó kommunikációs képességekre van szüksége, mert munkája során adódhat olyan szituáció, amikor feladatává válik a belső szabályzat érvényesítése. Például: ellenőrizni a területre belépők jogosultságát, monitorizálni a biztonsági berendezéseket és felhívni a figyelmet az esetleges veszélyre: eltorlaszolt kijárat, tűzvédelem, csúszós padló stb. A belső szabályzatról mindig az alkalmazó tájékoztatja a biztonságiakat.

Biztonsági őr alkalmazásával szeretné csökkenteni a bűncselekmények esélyét? Forduljon hozzánk!

Recommended Posts