AZ ADATVÉDELEM ELLENI TÁMADÁSOK HÁZON BELÜLRŐL IS ÉRKEZHETNEK

Egy cég vagyonának hatalmas hányadát az információk képezik. Ezért ma már kiemelten fontos, hogy az adatvédelem napirendre kerüljön, mint a vagyonvédelem fontos része.
Az információ érték, ezért vigyázni kell rá. Nem szabad engedni, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön.

Az adatvédelem 2015-ben még fontosabb

A témában elvégzett tanulmányok mind azt a tényt igazolják, hogy az elmúlt években rohamosan nő a kibertámadások aránya. A fenyegetettség Magyarországon is egyre inkább növekvő tendenciát mutat. A magánembereken kívül a különböző vállalkozások is nagy veszélynek vannak kitéve. Nemcsak a népszerű iparágakban jellemzőek az adatlopások és a hackertámadások, hanem ezek már mindenhol általános jelenséggé váltak.

Miért fontos, hogy megvédje adatait?

Ma már minden alapinformáció, bizalmas dokumentum megtalálható az elektronikus adatbázisban. Különböző szerződések, bérlisták, programkódok és know-how-k szerepelnek a számítógépeken és a belső hálózatokon. Ha ezek illetéktelen kezekbe kerülnek, az hatalmas veszteséget jelent a cégnek. Kiszolgáltatottá válik, az adatokkal való visszaélés következtében pedig a versenytársak és az ügyfelek szemében is romlik a hírneve. Ez akár végzetes következményekhez is vezethet a későbbiekben.

Mi az a tényező, ami növeli a veszélyt?

Sajnos, az adatlopások veszélyét sok esetben az alkalmazottak növelik. Nagyon sok múlik az ő tájékozottságukon és tudatos felhasználásukon. Fontos, hogy tisztában legyenek a fenyegetettséggel, és elkövessenek mindent annak elkerülésére. Emellett az is elengedhetetlen, hogy ők is felelősséget vállaljanak, valamint fontosnak érezzék a rendszer védelmét, a lehető legmagasabb szintű adatvédelmet.

Vannak olyan esetek, amikor a munkatársak mégis problémákat okoznak,

  • szándékosan: ha valakit a sértettség vagy a bosszúállás motivál, akkor komoly károkat tud okozni azzal, hogy illetéktelen kezekbe juttatja a cég számára fontos adatokat. Egy belső munkatárs természetesen könnyebben hozzáférhet a bizalmas információkhoz, mint ahogy egy külső személy meg tudná azokat szerezni.
  • nem szándékosan: azok az alkalmazottak, akik óvatlanul és elővigyázat nélkül kattintgatnak az interneten, a hackerek és adathalászok számára könnyű célponttá válnak. Így a kíváncsi és felelőtlen felhasználók fokozott veszélyt jelentenek az adatvédelem szempontjából.

Az adatvédelem házon belüli veszélyeztetése komoly probléma, amit jobb megelőzni. Ez nehéz feladat, de egyáltalán nem lehetetlen. Fontos, hogy Ön tisztában legyen cége információvédelmének helyzetével, és ennek megfelelően tegye meg a szükséges lépéseket a maximális biztonság érdekében.

Cégünk sok éves tapasztalattal, folyamatosan frissülő szaktudással áll rendelkezésére, hogy az adatvédelem megoldásában a segítségére legyen. További információkról tájékozódjon honlapunkon!

Recommended Posts