A RECEPCIÓS VAGYONŐR IS EGYBEN?

Egy jó recepciós mindig rendelkezésre áll: ismeri az általa őrzött épület minden szegletét, ügyel a biztonságra, kiadja és átveszi a kulcsokat. De vajon elég ennyi?

Ahány épület, annyiféle recepciós létezik, hiszen mindenhol más-más jellegű feladatai vannak. Pont emiatt merül fel a kérdés: a recepciós egyben vagyonőr is?

Az alábbiakban kiderül, hogy melyek azok a feladatok, amelyekkel egy szakképzett recepciós rendelkezik.

A megfelelő szakképzés, a jó szakember nélkülözhetetlen, hiszen ma már nem elég óvatosnak lenni.

Egy ember, aki mindig rendelkezésre áll: a recepciós – aki egyben vagyonőr

Egy nagyobb épületben, irodaházban elengedhetetlen a szakképzett recepciós jelenléte. Személye többnyire állandó, hiszen szinte munkaköri feladata, hogy mindenkit ismer, akinek köze van az épülethez, az ott működő vállalkozásokhoz. Ez azért fontos, mert e nélkül vagy lelassítaná a működést, vagy bárki szabadon be- és kisétálhatna, veszélyeztetve az épületet és az ott dolgozó emberek, vállalkozások biztonságát.

De melyek azok a főbb feladatok, amelyek nélkülözhetetlenek egy ilyen munkakörben?

Az alábbi 6 pontban olvasható, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie egy szakképzett recepciósnak.

1. Előzze meg a problémát
Nem szabad megvárnia, hogy a baj megtörténjen. A megelőzés minden esetben elsődleges legyen. Hangsúlyozni kell, hogy emberi életek és vagyontárgyak biztonsága múlik a vagyonőr munkáján, így az odafigyelés kiemelt helyen szerepel a feladatai között.

2. Legyen látható
Igen, bármennyire is furcsán hangozhat, a láthatóság kulcsfontosságú. Ugyanis, ha valaki látja, hogy az épületet őrzik, jelentősen csökkenhet a betörések száma. Rengeteg esetben pont ez az, ami elriasztja a betörőket.

3. Figyeljen
Egy vagyonőr munkája többnyire nagyon összetett. Több mindenre kell odafigyelnie, és gyakran olyan időben dolgozik, amikor nem egyszerű az összpontosítás. Pedig a figyelem, az éberség a megelőzés alapja. A gyanús jeleket nem szabad félvállról vennie.

4. Tájékoztasson
Egy külső szemlélőnek talán egyszerűnek tűnhet a vagyonőrök munkája, pedig óriási koncentrációs képességet igényel. Tulajdonképpen folyamatosan a körülöttük lévő eseményeket figyelik, és ha bármilyen gyanút észlelnek, tájékoztatják a feletteseiket.
Nem csupán a biztonságra ügyelnek, hanem dokumentálják a mindennapi eseményeket, segítve a hatékonyabb biztonság előteremtését.

5. Szükség esetén segítséget nyújtson
Ez talán természetesnek tűnhet, pedig nincs mindenki tisztában vele. Ha baj van, a vagyonőrnek kötelessége segíteni. Legyen szó vagyonvédelemről, életmentésről, vagy olyan egyszerű dologról, mint az útbaigazítás.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ehhez el kell sajátítania a megfelelő képzést.

6. Működjön együtt
A recepciós, bár többnyire egyedül dolgozik, nincs egyedül. Egyrészt nem szabad elfelejteni, hogy ő a biztonság és a vagyonvédelem megteremtéséért dolgozik, másrészt együtt kell működnie a vállalkozásban dolgozó emberekkel. Azért kell hangsúlyozni az együttműködést, a csapatjátékot, mert ebben a munkakörben – ahogy általában a legtöbb munkakörben –, a hatékonyság ezen múlik.

Ahogy az a cikkben olvasható, ma már nem lehet különválasztani a recepciós és a vagyonőr személyét. Egy recepciósnak ugyanúgy feladata a biztonság megteremtése és a fenntartása egy cég életében, mint a vagyonőrnek.
További információkért nézze meg szolgáltatásainkat.

Recommended Posts